Magazin

★★★★☆

Ghid de cumparaturi pentru cutite

Daca aveti de gand sa cumparati un cutit de bucatarie, acest ghid va ofera cele mai importante detalii pentru a va ajuta sa faceti alegerea corecta.

Material lama

Lamele cutitelor de bucatarie sunt fabricate din diferite materiale. Acest lucru influenteaza lucrabilitatea, usurinta si durata de viata a acestora. Cele mai comune materiale pentru lamele de cutit sunt:

Otel inoxidabil

Acesta este cel mai frecvent utilizat material datorita performantelor pe care le ofera. Nu isi pastreaza muchia atunci cand este folosit frecvent, asa ca trebuie ascutit periodic, dar are o durata de viata lunga si, asa cum ii spune si numele, nu rugineste.

Otel carbon

Nu este usor de curatat, deoarece trebuie sa fie uscat dupa spalare, deoarece poate rugini. Cu toate acestea, isi pastreaza ascutimea chiar si dupa o utilizare intensa, datorita proprietatilor carbonului.

Ceramica

Acest material a devenit foarte popular si a atras atentia multor bucatari. Printre cele mai remarcabile caracteristici ale sale se numara urmatoarele:

Acestea isi pastreaza acuitatea indiferent de cat de des sunt folosite.

Pret ridicat

Se pot rupe usor

Rapid si usor de curatat

Ele nu ruginesc

Ele au un finisaj elegant si sunt decorative

Otel inoxidabil cu continut ridicat de carbon

Acestea nu sunt usor de intretinut si pot fi inaccesibile. Cu toate acestea, ele au o durata de viata lunga si isi pastreaza calitatea de ascutire chiar si dupa ani de utilizare. Acestea pot rezista la temperaturi ridicate si nu ruginesc.

Otel inoxidabil cu aliaj de otel

Acestea sunt robuste si rezistente, ceea ce le face mai grele, mai putin usor de manevrat si mai greu de ascutit. Cu toate acestea, ele pot dura mult timp si pot fi utilizate frecvent. Acestea sunt potrivite pentru a taia o mare varietate de alimente.

Material maner

Materialul manerului influenteaza patru factori importanti ai unui cutit de bucatarie:

Durata de viata

Ergonomie

Usurinta de curatare

Manipulare

Cele mai frecvente materiale utilizate la fabricarea manerelor pentru cutite de bucatarie sunt:

Poliacetal (POM): cunoscut si sub numele de polioximetilena, acesta este un plastic cu o rezistenta ridicata si o durata de viata lunga. Acestea sunt usor de manevrat si usor de curatat. Ergonomia este, de asemenea, buna, desi acest lucru depinde de grosimea si dimensiunea lor.

Lemn: Printre cele mai comune se numara lemnul pakka. Aceste manere ofera o aderenta optima si o buna manevrabilitate, deoarece sunt destul de usoare si sensibile la atingere. Cu toate acestea, in cazul in care lemnul nu este tratat corespunzator, acesta poate fi poros, ceea ce il face dificil de curatat si ii reduce durata de viata.

Otel inoxidabil: acest material ofera o durabilitate mare, deoarece este robust si rezistent, desi este putin greu. Manerul este intermediar, deoarece poate aluneca usor. Este usor de curatat si nu necesita multa ingrijire.

Accepti cookies? Citeste mai mult