Tipuri de cutite

ā˜…ā˜…ā˜…ā˜…ā˜†

Cutitele sunt clasificate in functie de aplicatia lor si de tipul de alimente pentru care sunt concepute. Folosirea cutitului potrivit economiseste timp si munca si evita accidentele. Tipurile de cutite includ

Cutitul de ceapa: cunoscut si sub numele de cutitul bucatarului sau cutitul bucatarului, acesta este cel mai raspandit tip de cutit datorita versatilitatii sale, deoarece poate taia, decoji, toca si curata o mare varietate de alimente. Dimensiunea sa poate varia de la 15 cm la 20 cm.

Magazin

Santoku: se caracterizeaza prin lama lunga si ascutita, cu crestaturi pe unele dintre laturi, care o fac sa fie antiaderenta. Este ideal pentru taierea legumelor, a carnii si a pestelui, deoarece alveolele din lama sa creeaza spatii de aer care impiedica alimentele sa se lipeasca de cutit si ii permit sa alunece mai bine.

Cutit pentru filetare: lama sa alungita, subtire si flexibila va permite sa filetati peste si carne. Cu acest tip de cutit se pot face taieturi precise si fine.

Taietor de branzeturi: are o lama lata cu perforatii mari care impiedica lipirea atunci cand se taie branzeturile tari. Poate taia branza cu usurinta si cu precizie.

Jamonero: are o lama subtire, alungita si flexibila care va permite sa taiati sunca fara a fi nevoie sa folositi un aparat electric. Se pot taia bucati de sunca serrano, picior, spate sau altele.

Magazin

Feliator de paine: cunoscut si sub numele de cutit de paine, se caracterizeaza prin lama sa zimtata si alungita care permite efectuarea de taieturi uniforme in paine si prajituri fara ca acestea sa-si piarda forma.

Cutitul de dezosat: dupa cum sugereaza si numele sau, este folosit pentru a indeparta carnea de pe os si pentru a separa tendoanele. Lama sa subtire, usor curbata, faciliteaza dezosarea bucatilor de carne si patrunderea in locuri complicate.

Puntilla: un cutit conceput pentru decojirea fructelor, legumelor si verdeturilor. Se caracterizeaza prin lama ascutita si manerul alungit, care ofera o buna aderenta si manevrabilitate.

Topor: cunoscut si sub numele de topor. Are o lama mare si un maner gros. Se utilizeaza pentru macelarirea animalelor, cum ar fi pui, curcan, gaina si vita.

Accepti cookies? Citeste mai mult